ACV en het klimaat

Voor het ACV is een krachtig klimaatbeleid een topprioriteit. Het ACV staat voor een rechtvaardige omschakeling van onze economie waarbij solidariteit (in het Westen en met het Zuiden), een sociaal beleid en de aanpak van de klimaatverandering samengaan. Een ‘rechtvaardige transitie’ zeg maar. Die moet er voor zorgen dat de opwarming van de aarde wordt stopgezet en dat er groene jobs worden gecreëerd.

vrijdag 18 december 2009

Het akkoord is niet ambitieus, niet bindend en ook niet rechtvaardig


President Obama heeft deze nacht een klimaatdeal afgesloten met China, Brazilië, India en Zuid-Afrika. Iedereen erkent dat het een gemiste kans is. Er staan geen emissiereducties in het akkoord. Die moeten tegen 1 februari 2010 ingevuld worden. Het akkoord komt dus niet tegemoet aan de eis om de klimaatproblematiek aan te pakken. Het gaat ook enkel om een politieke verklaring, geen bindend akkoord. Tenslotte geeft het wel aan dat het op een rechtvaardige wijze moet uitgevoerd worden. Het door de internationale vakbonden verdedigde 'rechtvaardige transitie' heeft het echter niet gehaald in de tekst. De ontgoocheling is dan ook groot.

Bert De Wel

1 opmerking:

lelie herman zei

ik zou het wereld-drinkwater-probleem willen oplossen via fluo-fietsen en km-sponsering-----------lelie herman gaverstraat 34 9200 grembergen----herman.lelie@live.be