ACV en het klimaat

Voor het ACV is een krachtig klimaatbeleid een topprioriteit. Het ACV staat voor een rechtvaardige omschakeling van onze economie waarbij solidariteit (in het Westen en met het Zuiden), een sociaal beleid en de aanpak van de klimaatverandering samengaan. Een ‘rechtvaardige transitie’ zeg maar. Die moet er voor zorgen dat de opwarming van de aarde wordt stopgezet en dat er groene jobs worden gecreëerd.

dinsdag 22 december 2009

Kopenhagen, de keizer zonder kleren…
























Het klimaatcircus is afgelopen. Om de schijn te redden is op het allerlaatste moment een driepaginalange verklaring goedgekeurd . Drie vijgenbladen die de naakte werkelijkheid van het totale gebrek aan resultaat proberen weg te moffelen. Zaterdag jl. vroegen we met zo’n 100.000 een ambitieus en bindend akkoord . Met z’n 100.000 smeekten we om een rechtvaardige overgang naar een koolstofarme economie. Maar ach! De wereldleiders hebben nog maar eens getoond hoe onbekwaam ze zijn : de uitdagingen reëel inschatten kunnen ze niet; de verwachtingen van de wereldbevolking worden genegeerd. Dat het niet makkelijk zou zijn om een bindend akkoord te bereiken, wist iedereen, maar wat er nu is, is beneden alles.

Beneden alles.

Geen akkoord. OK . Maar op de koop toe was het één grote vertoning Schijndemocratie ! Zaterdag verliep de manifestatie feilloos, op enkele akkefietjes na. Maar goed, alles verliep perfect. Een grote conferentie kondigde zich aan. Maandagochtend had het Bella Center echter alles weg van een belegerde burcht: 45.000 mensen hadden zich ingeschreven maar de organiserende instanties hadden zich misrekend en mikten op 15.000 deelnemers. Resultaat : duizenden mensen trotseerden urenlang de barre kou, de ngo’s kregen een 100-tal toegangsbadges! Hiermee is alles gezegd: achter de globale democratie zit gewoon een groot mediagebeuren, blabla tot en met. Nochtans hadden enkele staten, waaronder België, ngo’s en vakbonden voluit opgenomen in hun delegatie. Laten we hoe dan ook in die zin verdergaan, het gaat om ieders toekomst, het gaat om de toekomst van de samen-leving .

We moeten verder. Ook na Kopenhagen. We zijn ontgoocheld. Maar we weten dat enkel een multilateraal akkoord, binnen het kader van de VN, uitkomst biedt. We moeten verder druk uitoefenen, opdat de volgende Klimaatconferentie de uitdaging echt aangaat en de fouten van Kopenhagen inziet en te boven komt. Deze Conferentie heeft in ieder geval laten zien dat we er samen voor gaan, dat we de banden tussen ngo’s en vakbonden echt willen aanhalen. Mondiale bewustmaking is een feit. Samen met het Internationaal Vakverbond en het Europees Vakverbond ijveren wij voor een «derde industriële revolutie», voor een duurzame economie, een koolstofarme economie. Een rechtvaardige transitie willen wij! De volgende stap, tijdens het Europees voorzitterschap van België, is nabij.

Toekomst en verantwoordelijkheid !!

Rechtvaardigheid en klimaat - Wij gaan de uitdaging aan!!

Claude Rolin

1 opmerking:

Tim Es zei

Super bedankt voor uw zeer informatieve blog! Ik ben op het moment bezig met een werkstuk over de klimaattop, en sites als deze helpen me daar ontzettend bij.