ACV en het klimaat

Voor het ACV is een krachtig klimaatbeleid een topprioriteit. Het ACV staat voor een rechtvaardige omschakeling van onze economie waarbij solidariteit (in het Westen en met het Zuiden), een sociaal beleid en de aanpak van de klimaatverandering samengaan. Een ‘rechtvaardige transitie’ zeg maar. Die moet er voor zorgen dat de opwarming van de aarde wordt stopgezet en dat er groene jobs worden gecreëerd.

vrijdag 18 december 2009

Obama vleugellam


Het was bijzonder stil in het Bella Center na de speech van Obama. De boost voor de onderhandelingen, het magische woord, de reddende engel, niets van dit alles hebben we gehoord of gezien. Obama heeft de gekende positie van de VS herhaald. De VS is bereid extra geld op tafel te leggen. Maar, er kwamen geen nieuwe emissiereductiedoelstellingen. Obama krijgt dit niet verkocht in de Senaat.

Een tijdje na Obama was het de beurt aan EU-voorzitter Frederich Reinfeld. Door interne onenigheid binnen de EU kon ook hij geen extra emissiereductiedoelstelling voorleggen. De EU gaat echter al verder dan de meeste andere ontwikkelde landen met de 20% doelstelling. Hij vroeg ook zeer expliciet een engagement van de VS en China, die samen verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de emissies. Deze landen moeten ook een ernstige inspanning doen.

De aandachtige lezer kan dus opmerken dat we geen meter verder zijn dan een week geleden of zelfs een jaar geleden. Een zinvol akkoord hangt nu volledig af van de chemie die er al dan niet zal zijn tussen de vele wereldleiders die hier in Kopenhagen aanwezig zijn. Laten we voorlopig nog op het beste hopen.

Bert De Wel

Deze namiddag gaf Sharan Burrow, voorzitter van het Internationaal Vakverbond een presentatie tijdens de plenaire vergadering. Klik hier voor de tekst. 


Geen opmerkingen: